Quantcast

Champions League: Η σίγουρη Ιταλία και η «pole position» της Γερμανίας για μια επιπλέον θέση την επόμενη σεζόν

Καθώς αύριο (30/4) και την Μ. Τετάρτη  (1/4) είναι προγραμματισμένοι οι πρώτοι ημιτελικοί αγώνες των Κυπέλλων Ευρώπης, η μάχη για μια επιπλέον θέση στη φάση των ομίλων του επόμενου Champions League φτάνει στο τέλος του, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην «pole position» για να συνοδεύει την Ιταλία.

Με τη νέα μορφή διοργάνωσης Champions League (36 συμμετέχοντες έναντι 32,  ένας όμιλος και οκτώ αγώνες στη φάση των ομίλων έναντι έξι έως τώρα) που τίθεται σε ισχύ τη σεζόν 2024/25, ο αριθμός των θέσεων που έχουν κατανεμηθεί έχει επίσης εξελιχθεί.

Εκτός από τις θέσεις που κατανεμήθηκαν μέσω της κατάταξης της UEFA 2023 (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία), οι δύο καλύτερες χώρες στην κατάταξη η UEFA για τη σεζόν 2023/24 θα επωφεληθούν από μια επιπλέον θέση.

Με 19.428 βαθμούς, η Ιταλία είναι σίγουρο ότι θα τερματίσει σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις και θα έχει τουλάχιστον πέντε συμμετέχοντες στη φάση των ομίλων του επόμενου UCL. 

Η δεύτερη θέση παίζεται μεταξύ Γερμανίας, Αγγλίας και Γαλλίας. Η Γερμανία βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκότερη  θέση, χάρη στις προκρίσεις για τους ημιτελικούς της Μπάγερν, της Μπορούσια Ντόρτμουντ (Champions League) και της Μπάγερ Λεβερκούζεν (Εuropa League) και των αποκλεισμών στα προημιτελικά των αγγλικών συλλόγων Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ.

Η Αγγλία έχει 17.375 βαθμούς και μπορεί να προσθέσει μόνο 0.875 πόντους -σε περίπτωση άψογης πορείας από την Άστον Βίλα στο Conference League - ή μάξιμουμ 18.250 βαθμούς.

Η Γαλλία, η οποία έχει ακόμα την Παρί Σεν Ζερμέ και την Μαρσέιγ στα ημιτελικά, έχει 16.083 βαθμούς και μπορεί ακόμα να προσθέσει 2.333 βαθμούς εάν η Παρί Σεν Ζερμέν κάνουν άψογο υπόλοιπο διαδρομής, για ένα σύνολο 18.416.

Η Γερμανία έχει συνολικά 17.928 βαθμούς και χρειάζεται 0.489 πόντους για να τεθεί μακριά από τους δύο ανταγωνιστές της. Για να το πετύχουν αυτό χωρίς να εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των αγγλικών ή γαλλικών συλλόγων, η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ και η Λεβερκούζεν χρειάζονται είτε δύο νίκες, μία νίκη και δύο ισοπαλίες, είτε μία νίκη σε συνδυασμό με μία ισοπαλία και μία πρόκριση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ